Hem hazırlaması keyifli hem de sonuçlarıyla doyumsuz olan kandilli mantı, özel davet sofralarından günlük yemeklerinize kadar çeşitli öğünlerde tercih edilebilir. Geleneğin lezzetini yaşatmak ve sevdiklerinize enfes bir lezzet sunmak istiyorsanız, kandilli mantı tarifini mutlaka denemelisiniz.
Kandilli Mantı Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
Hamuru için malzemeler:
- 4 su bardağı dolusu un
- 1 tane orta boy yumurta
- 1 çay bardağı ile su
- 1 çay kaşığı ile tuz
İç harcı için malzemeler:
- 3 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
- 2 tane orta boy kuru soğan
- 1 tutam tuz
- 2 su bardağı osmancık pirinç
- 1 yemek kaşığı ile kuru nane
- 1 çay kaşığı ile karabiber
- 1 buçuk su bardağı ile tavuk suyu
Üzeri için malzemeler:
- 100 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
- 3 tane orta boy kuru soğan
- 1 çay kaşığı ile tuz
- 4 su bardağı ile tavuk suyu
- Yarım adet tavuk (haşlanmış ve didiklenmiş)
Kandilli Mantı Tarifi Nasıl Hazırlanır?
- Hamurunu hazırlamak için unu stand mikserine alalım. Üzerine yumurtayı ekleyerek düşük devirde yoğurmaya başlayalım. Suyunu azar azar ilave edelim ve hamur toparlanınca tuzunu da ekleyelim. Hamurumuz homojen bir kıvama gelene kadar yoğurma işlemine devam edelim. Bu işlemi dilerseniz elinizle de yapabilirsiniz. Yoğurduğunuz hamur hazır olduğu zaman üzerini örtelim ve bir kenar da yarım saat kadar bekletelim.
- İç harcını hazırlamak üzere pirinci nişastasını kaybedene kadar güzel bir şekilde yıkayalım ve ardından süzelim. Soğanları olabildiğince küçük doğrayalım. Geniş bir tavanın içerisine tereyağını alalım. Tereyağı eridikten sonra soğanları ilave edelim ve yumuşayana kadar orta ateşte pişirelim. Bu esnada soğanlarımızın renk almamasına özen gösterelim.
- Pirinci ilave edelim. Ardından kuru nane, tavuk suyu ve karabiberi de ekleyerek ocağın altını kısalım. Harcımız suyunu çekince ocaktan alalım ve bir kenarda soğumaya bırakalım. Harcımız soğuduktan sonra hamurumuzu unlayalım ve merdane ile ince olacak şekilde açalım. Hamurumuzu 5×5 cm olacak şekilde karelere bölelim.
- Her karenin orta kısmına bir tatlı kaşığıyla harçtan koyalım ve sonra karşılık kenarları ortaya toplayarak bohça şeklini verelim. Daha sonra dışta kalan köşelerini tepeye alarak hamura son şeklini kazandıralım. Bu işlemimi tüm mantılarımız için tek tek yapalım. Mantılarınızın kurumaması için bu aşamada üstüne nemli bir bez örtmelisiniz.
- Sos tavasına oda sıcaklığına gelen tereyağını alalım ve eritelim. Eriyen tereyağının varsa fazla köpüğünü alalım. Geniş bir tepsiyi yağlayalım ve mantıları içerisine güzelce dizelim. Erittiğimiz tereyağını ise mantıların üzerine güzelce gezdirelim. Arta kalan tereyağını ise bir kenarda sosu için ayıralım.
- Fırınımızı 180 derecede fanlı bölümde ısıtalım ve mantılarımızı kızarana dek yaklaşık olarak 30 dakika kadar pişirelim. Mantılar fırında pişerken sosunu yapmak üzere geniş bir tavanın içerisine tereyağını alalım. Piyazlık olarak doğradığımız soğanları ilave ederek üzerine tuz ekleyelim. Yumuşayana ve hafif pembeleşene kadar kaynatalım.
- Kızaran mantılarımızı fırından alalım, üzerine ve aralarına sosun içerisindeki soğanları serpiştirelim. Tavuk suyumuzu mantıların alt boğumlarının seviyesinde gelene kadar dökelim. Haşladığımız tavuk parçalarını da serpiştirelim. Tepsimizi tekrardan fırının içerisine alalım.
- Fırının ayarını 180’den 160 dereceye kadar indirelim. Mantılar tavuk suyunu içerisine çekene dek yani yaklaşık 30 dakika kadar pişirelim. Pişirdiğimiz mantıkları 30 dakikanın sonunda fırından alarak sevdiklerimize sıcak sıcak servis edelim. Şimdiden herkese afiyet olsun.
Bu Tarifi Oyla
(1 oy, ortalama: 5)